Twarda woda w budynku / sposób na zmiękczenie wody - Domosfera 2 Kraków
Twarda woda w budynku / sposób na zmiękczenie wody - Domosfera 2 Kraków
Słyszałem, że w okolicy jest bardzo twarda woda. Nie wiecie, czy w tym blok też tak będzie? Zdaje się, że można zamontować instalacje do zmiękczania wody i daje to bardzo dobre efekty. Nie wiecie czy Bryksy zamierza coś takiego zamontować, a jeśli nie, to jaka jest szansa na to, że uda się to zrobić przez wspólnotę mieszkaniową?
Re: Twarda woda w budynku / sposób na zmiękczenie wody - Domosfera 2 Kraków
A pisał może ktoś w tej sprawie do dewelopera i da znać, czy ktoś odpisał coś i jest szansa na montaż takiej instalacji w bloku?
We wspólnocie trwa właśnie głosowanie nad tym, czy montować zmiękczacz do wody. Koszt niemały, ale wydaje się, że to może być sensowne, bo jednak widać tą twardość wody na armaturze, w czajniku itp. Na pewno wszystko zużywa się przy takim poziomie twardości wody znacznie szybciej.
W całym Krakowie woda jest niestety bardzo twarda — to akurat samo w sobie nie jest złe do picia, bo zawiera sporo minerałów, ale faktycznie często czuć lekki posmak chloru i zdarzają się drobinki czy osad. U mnie na osiedlu Na Stoku temat był już kiedyś poruszany, żeby zamontować jakieś rozwiązania dla całego budynku, ale ostatecznie nic z tego nie wyszło. Dlatego zacząłem szukać na własną rękę i trafiłem w internecie na firmę Czysty System, ich strona sporo mi rozjaśniła, bo można dobrać filtr dokładnie pod swoje potrzeby: osobny do picia, a osobne np. do pralki czy czajnika. Różnica jest naprawdę duża, smak wody praktycznie jak z butelkowanej, a sprzęty przestają się tak szybko zakamieniać i zużywać. Na stronie mają wszystko dość przejrzyście opisane, więc łatwo się w tym odnaleźć, zostawiam link: czystysystem.pl/jakosc-wody
Z tego, co wiem, to instalacja zmiękczacza do wody w bloku już się zakończyła, temat przeprowadziła wspólnota mieszkaniowa. W każdym razie ciekaw jestem opinii o zmiękczonej wodzie z instalacji. Choć chyba kilka dni musi minąć, aż wszystko się dokładnie wypłuka. Ciekawe, czy przestanie się robić osad w czajniku, albo czy będzie robił się wolniej.
Wróć do „Domosfera etap 2 Kraków (ul. Bohomolca) od Bryksy - forum mieszkańców osiedla”