Imperial Look Up House Kraków / deweloper Imperial Capital - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Sellie

Re: Imperial Look Up House Kraków / deweloper Imperial Capital - opinie na forum

Postautor: Sellie » 30 kwie 2026, 21:12

pozdro pisze:Już wygląda na zbudowane bliskie oddania. Dziwne że tyle nie sprzedaje mieszkań. To znaczy że mieszkania kompletnie się nie sprzedają zakładając że ceny są nawet ok lokalizacja ok i nawet liczyłem 2 pokojowe 4.5-5.5% stopa zwrotu bez problemu. Czyli jest totalny zastój i będą spadki cen mimo zaklinania rzeczywistości przez deweloperów

Bloki wyglądały na gotowe jak tam byłam jakieś 3 tyg temu. Nie dziwne, że nie sprzedali mieszkań, bo lokalizacja wybitnie słaba. W ciągu 20 minut przeleciały mi 3 samoloty nad głową - huk jest baaardzo duży. Myślałam, że na Banacha jest źle, ale tutaj to kosmos - raczej ciężko będzie mieć okna otwarte, definitywnie nie jest to lokalizacja np. dla osób pracujących z domu czy lubiących ciszę, dodatkowo sąsiaduje z torami dla pociągów towarowych, jeśli dobrze rozumiem, tory są nowe, zmodernizowane, więc nie ma opcji, że to przeniosą gdziekolwiek. Wszędzie wokoło domy od drugiej str. no i różne bloki budowane w polach, m.in. ten. Droga główna na którą się wychodzi (Pękowicka? Czy Łokietka?) w każdym razie jest totalnie bez chodników - tzn. jakieś resztki bardzo wąskiego chodnika po obu stronach - ciężko się nie potknąć, szczególnie jakby ktoś miał zamiar spacerować tam w nocy, jak miałam się z innymi osobami to było ciężko/wąsko. Samochody jeżdżą dosyć szybko, a ta okolica ma wiejski charakter bardziej. Totalnie nie dla osób, które nie mają samochodów, bo tam ciężko gdziekolwiek będzie wyjść/nie ma za bardzo gdzie. Ja nie wiem czy te pola za tym to uprawne, ale tak wyglądały, bo ziemia była spulchniona, więc po tym raczej na pewno nie będzie można spacerować.
Innym minusem jest to, że działka wydaje się bardzo duża, a bloki są bardzo blisko siebie - w kombinacji z dużymi oknami niestety tworzy to monitoring sąsiedzki 24/7. Moim zdaniem zrąbali - mogli te bloki chociaż ustawić jakimś przesunięciem wobec siebie - tak żeby nie patrzeć ludziom centralnie na całe mieszkanie tylko ewentualnie na ściany...
Z plusów to moim zdaniem design na plus, bardzo w moim guście. Ale ciężko to będzie sprzedać w tych cenach, w tej lokalizacji.

Sellie

Re: Imperial Look Up House Kraków / deweloper Imperial Capital - opinie na forum

Postautor: Sellie » 30 kwie 2026, 21:30

Elendium pisze:Nie wyciągałbym zbyt daleko idących wniosków: odbiory są dopiero w połowie 2027 ze względu na powstającą drogę, którą muszą najpierw skończyć wraz z okolicznymi deweloperami. Oznacza to konieczność wysokiej wplaty i zamrożenia kapitału na prawie 2 lata, zanim będzie się tam dało wprowadzić. Murapol po sąsiedzku w podobnej sytuacji, a wyprzedał już jednak ponad połowę inwestycji. W okolicy powstaje równolegle 5 inwestycji (Mozaika, Lookup, Quadra, Ekopark i Murapol), a nie daleko jeszcze DomBud, Spravia i MieszkajwMiescie z takich większych, więc konkurencja jest duża. Obserwuje zresztą bo planuje zakup w tamtej okolicy i w ciągu ostatnich 2 miesięcy sprzedali około 7 mieszkań, nie wiem czy to dużo czy mało.

Ale którą drogę? Tę bezpośrednio do bloku? Tam jeszcze nie było tak źle. Ale ta główna arteria to jakiś kosmos - ta droga jest za wąska na taki ruch, a jak tam tyle nowych mieszkań/lokatorów dojdzie to w ogóle będzie kosmos.

Nawet jakby tę główną drogę przebudowali to ona jest po prostu za wąska na tę ilość samochodów - bardzo dużo i bardzo szybko jeżdżą, chodniki są za wąskie - ciężko się wyminąć jeśli ktoś idzie z naprzeciwka. Stan ich jest również tragiczny. Nawet jeśli to wyremontują to moim zdaniem będzie to za wąskie na tę ilość ludzi. Cała reszta przy drodze to domy jednorodzinne - i pewnie na taką ilość ludzi to wystarczało. Jako, że te domy stoją tuż przy drodze to nie da się nawet zrobić porządnego chodnika - dalej będzie mega wąski.

Poza tym te bloki już wyglądają na skończone jak ostatnio tam byłam, nie robiłam zdjęć bo tu nikt nie pytał. Raczej jakaś kosmetyka już leci. Najgorszy problem to i tak moim zdaniem samoloty - bardzo często i bardzo głośno. No i tory obok, no i brak miejsc do wyjścia na spacer.
Mega dziwna ta okolica, ciekawe jak to będzie wyglądać po remoncie drogi. Na razie tego nie widzę i w sumie nie wiem dla kogo to jest opcja. Musisz mieć auto. Musisz nie pracować z domu. Najlepiej jakbyś nie miał dzieci, bo trochę strach puszczać przy takiej drodze. Chociaż tam jakiś plac zabaw widziałam, tak mi się wydaje, ale to chyba jakiś prywatny. Na rowerze nie pojeździsz (bo takie miałam ewentualne plany jakbym kupowała w tej okolicy), ale jak widzę jak to wygląda, to zwyczajnie strach o bezpieczeństwo, chodniki koszmarne, droga nie lepsza.
Dobre miejsce dla ludzi z autem, którzy są cały dzień poza domem i nie wychodzą za dużo na miasto. Raczej bez bąbli.

pozdro

Postautor: pozdro » 02 maja 2026, 18:29

Tanie budownictwo te bloki. Jedna mała winda nawet z rowerem czy sofa nie wejdzie. Do tego pamiętam że budowli po taniości ze zwykłych pustaków typu porotherm będzie dramat akustyka. Wszystko będzie słychać od sąsiadów obok z góry. Do tego masa małych mieszkanek dla robotników z krajów spoza eu

Elendium

Postautor: Elendium » 02 maja 2026, 22:44

Zawsze się zastanawiam, gdzie mieszkają użytkownicy tego forum, że każda inwestcyja to dla nich beznadzieja. Na Płaszowie śmierdzi, na Bunscha betonoza i daleko, a na Prądniku huk samolotów wysadza uszy w powietrze (a w tych trzech lokacjach buduje się jakieś 50% wszystkich inwestycji w mieście). I to nie jest tak, że twierdzę że jest cicho, bo faktycznie słychać te samoloty tam jeszcze bardziej niż na Banacha (gdzie mieszkam teraz) - ale prawda jest taka, że szukanie dzisiaj mieszkania w Krakowie to jest sztuka kompromisów, chyba że kogoś stać płacić po 20k/m2. Natomiast mówienie o całej okolicy że jest dla ludzi z autem, którzy nie wychodzą z domu bo jest wszędzie daleko jest absurdalne - z ekoparku czy prado jest jakieś 8-10 minut na Pachońskiego, skąd jest 5 przystanków do centrum - lokalizacyjnie to jest jedno z najbliżej położonych centrów miejsc.

Co do drogi, powstaje tam kilka kilometrów dróg łączących wszystkie powstające tam wewnątrz osiedla (Lookup Mozaika, Prado, Quadra), będzie łączyć Pękowicką z Piaszczystą (i trasą Wolbromską).

Zgodzę się natomiast, że sam LookUp, poza wykończeniem/designem, który moim zdaniem jest bardzo na plus, ma najgorszą lokalizację ze wszystkich tamtych miejsc - jest najdalej do tramwaju (z 15 minut jak szedłem po nowo budowanej drodze takim szybkim tempem) i najbliżej torów, które dodatkowo są tam wysoko, a nie schowane za wzniesieniem jak kawałek wcześniej. Zgodzę się też, że zabudowa jest mega ciasna - budynki są około 20m od siebie, a zostaną jeszcze zabudowane z obydwu stron, z jednej strony na dalszych etapach, a z drugiej jest działka innego inwestora. Więc all in all, inwestycja ma sporo wad, mimo (moim zdaniem) bardzo fajnego designu.

Sellie

Postautor: Sellie » 07 maja 2026, 21:46

pozdro pisze:Tanie budownictwo te bloki. Jedna mała winda nawet z rowerem czy sofa nie wejdzie. Do tego pamiętam że budowli po taniości ze zwykłych pustaków typu porotherm będzie dramat akustyka. Wszystko będzie słychać od sąsiadów obok z góry. Do tego masa małych mieszkanek dla robotników z krajów spoza eu

Oglądałeś od środka? Ja tylko z zewnątrz widziałam i klatki wydawały się mega szerokie, nie wiem jak windy, to co mi nie pasowało - bardzo duże okna z widokiem na schody, bardzo dobrze będzie widać czy ktoś wchodzi do klatki, na które piętro się udaje, szczególnie nocą. Moim zdaniem średnie rozwiązanie biorąc pod uwagę bliskość tych torów itd.

Sellie

Postautor: Sellie » 07 maja 2026, 21:59

Elendium pisze:Zawsze się zastanawiam, gdzie mieszkają użytkownicy tego forum, że każda inwestcyja to dla nich beznadzieja. Na Płaszowie śmierdzi, na Bunscha betonoza i daleko, a na Prądniku huk samolotów wysadza uszy w powietrze (a w tych trzech lokacjach buduje się jakieś 50% wszystkich inwestycji w mieście). I to nie jest tak, że twierdzę że jest cicho, bo faktycznie słychać te samoloty tam jeszcze bardziej niż na Banacha (gdzie mieszkam teraz) - ale prawda jest taka, że szukanie dzisiaj mieszkania w Krakowie to jest sztuka kompromisów, chyba że kogoś stać płacić po 20k/m2. Natomiast mówienie o całej okolicy że jest dla ludzi z autem, którzy nie wychodzą z domu bo jest wszędzie daleko jest absurdalne - z ekoparku czy prado jest jakieś 8-10 minut na Pachońskiego, skąd jest 5 przystanków do centrum - lokalizacyjnie to jest jedno z najbliżej położonych centrów miejsc.

Co do drogi, powstaje tam kilka kilometrów dróg łączących wszystkie powstające tam wewnątrz osiedla (Lookup Mozaika, Prado, Quadra), będzie łączyć Pękowicką z Piaszczystą (i trasą Wolbromską).

Zgodzę się natomiast, że sam LookUp, poza wykończeniem/designem, który moim zdaniem jest bardzo na plus, ma najgorszą lokalizację ze wszystkich tamtych miejsc - jest najdalej do tramwaju (z 15 minut jak szedłem po nowo budowanej drodze takim szybkim tempem) i najbliżej torów, które dodatkowo są tam wysoko, a nie schowane za wzniesieniem jak kawałek wcześniej. Zgodzę się też, że zabudowa jest mega ciasna - budynki są około 20m od siebie, a zostaną jeszcze zabudowane z obydwu stron, z jednej strony na dalszych etapach, a z drugiej jest działka innego inwestora. Więc all in all, inwestycja ma sporo wad, mimo (moim zdaniem) bardzo fajnego designu.

Ja mieszkam na Olszy, jest ok, ale głośno. Z moich ulubionych dzielnic to Mistrzejowice, Krowodrza, Grzegórzki. Dzielnice gdzie nie mieszałam, a ciekawią mnie jak się mieszka to Podgórze bliższe, Kazimierz. Dzielnice, gdzie totalnie nie chciałabym mieszkać Wzgórza Krzesł, Salwator (mimo, że blisko to nie ma tam totalnie nic), Złocień, Płaszów, Czyżyny.

Co do Ekoparku, to o którą inwestycję chodzi? Jeśli Entre - to chujnia straszna przez okolicę - brak tych normalnych chodników, szybki ruch samochodowy i głośność i natężenie samolotów - tego się niestety nie pozbędzie. Nie bez przyczyny w tej okolicy tylko niska zabudowa.
Murapol Prado by obleciał, ale dla mnie te bloki są po prostu okrutnie brzydkie i basicowe. Już pomijam fakt, że ta okolica to pustynia, jebnięte kilka bloków w szczerym polu. Przynajmniej główny chodnik odnowiony i szeroki. Brak usług + słaby design.

> Co do drogi, powstaje tam kilka kilometrów dróg łączących wszystkie powstające tam wewnątrz osiedla (Lookup Mozaika, Prado, Quadra), będzie łączyć Pękowicką z Piaszczystą (i trasą Wolbromską).

No to spoko, tylko np. dla lookupu to będzie z 15 minut pieszo do jakichś przystanków od tej strony, a od tej bliższej jest 1 przystanek, z 1 czy 2 autobusami na krzyż. Wieczorem tak średnio tam wyjdziesz na miasto, no chyba, że tylko powroty taxi.

Jak dla mnie to jak już chcą robić takie potworki architektoniczne to każdy dew, który buduje w tej okolicy powinien brać udział w projekcie "budujemy całą dzielnicę" - w centrum usługi, a dookoła budynki mieszkalne i może wtedy by to miało ręce i nogi. Tak to niestety wyszło słabo. Chyba tylko to Prado ma na ten moment normalną, odnowioną drogę, konkretny wyjazd, żeby się stamtąd wydostać.
Wciskanie budynków w każde wolne miejsce niestety kończy się patologią architektoniczną i negatywnie wpływa na samopoczucie mieszkańców miasta.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 08 maja 2026, 0:05

Elendium pisze:Zawsze się zastanawiam, gdzie mieszkają użytkownicy tego forum, że każda inwestcyja to dla nich beznadzieja. Na Płaszowie śmierdzi, na Bunscha betonoza i daleko, a na Prądniku huk samolotów wysadza uszy w powietrze (a w tych trzech lokacjach buduje się jakieś 50% wszystkich inwestycji w mieście). I to nie jest tak, że twierdzę że jest cicho, bo faktycznie słychać te samoloty tam jeszcze bardziej niż na Banacha (gdzie mieszkam teraz) - ale prawda jest taka, że szukanie dzisiaj mieszkania w Krakowie to jest sztuka kompromisów, chyba że kogoś stać płacić po 20k/m2. Natomiast mówienie o całej okolicy że jest dla ludzi z autem, którzy nie wychodzą z domu bo jest wszędzie daleko jest absurdalne - z ekoparku czy prado jest jakieś 8-10 minut na Pachońskiego, skąd jest 5 przystanków do centrum - lokalizacyjnie to jest jedno z najbliżej położonych centrów miejsc.

Tramwaj tam jest tylko teoretyczny. Codziennie dreptac 30 minut mija się z celem. Jak masz zamiar korzystac regularnie z tramwaju to kup coś dużo bliżej przystanku, nawet kilka przystanków dalej od Pachońskiego. Na Banacha np, albo okolice Siewnej. Oszczędzisz sobie i lokatorom zdrowia i stresu w zimie czy jak będzie zła pogoda.
A jak chodzi o ceny to 16.4k za m2 (ofertowa) przy mieszkaniu 44m2 to jest bardzo, bardzo słaba oferta cenowa w porównaniu do dostępu do komunikacji/usług/handlu/szkół z tamtych okolic. A akurat Prądniki mam przepatrzone dokładnie i w tej konkretnej lokalizacji za mieszkanie 45m2, 2 pokoje, to więcej jak 14-14,5 nie ma co dawać, bo za 16-16.5 to można mieć wszystko praktycznie wzdłóż KŚT aż do Wybickiego włącznie.

pozdro

Postautor: pozdro » 10 maja 2026, 9:22

Tramwaj nie jest daleko będzie przecież przy parku Krowoderskiej. Większy problem ze to patodeveloperka jedna mała winda na klatkę schodową, nie wyciągniesz normalnie z mieszkania roweru. Stawiaj rower na pionowo elektryczny za każdym razem jak z mieszkania wychodzisz :D . Albo wnieś narożnik do mieszkania

Sellie

Postautor: Sellie » 20 maja 2026, 18:09

pozdro pisze:Tramwaj nie jest daleko będzie przecież przy parku Krowoderskiej. Większy problem ze to patodeveloperka jedna mała winda na klatkę schodową, nie wyciągniesz normalnie z mieszkania roweru. Stawiaj rower na pionowo elektryczny za każdym razem jak z mieszkania wychodzisz :D . Albo wnieś narożnik do mieszkania

Teraz to ciekawią mnie te windy, serio takie małe/jak masz dostęp/byłeś/mógłbyś wrzucić zdjęcia? To jak ludzie będą transportować wszystko, klatką schodową? Przecież każdy dostawca za schody będzie sobie dodatkowo liczył. Niestety na stronie w ogóle nie pokazują wnętrza, tylko wizualizacje.
Co do tramwaju tak napisali:

Przystanek autobusowy – 5 minut pieszo
Przystanek tramwajowy – 20 minut pieszo

Byłam tam i realnie to na ten przystanek autobusowy w stronę centrum to trzeba liczyć z 7 minut, bo jeszcze trzeba przejść przez ulicę, a ruch samochodowy jest duży, chodniki wąskie i pewnie niedoświetlone wieczorem/rano, więc dodatkowo trzeba uważać. I tak jak już pisałam, stamtąd jeżdżą tylko 2 autobusy bodajże (już nie pamiętam jakie, ale z tego co pamiętam to do roboty na Opolską np. bym nie dojechała bezpośrednio bo nie ma połączenia, a to niby niedaleko).

Co do tramwaju, jeśli chodzi o pętlę na Krowodrzy Górce... to wg googla to jest 27-28 minut pieszo... nie oszukujmy się, nikt tyle rano na tramwaj nie będzie chodził :) chyba, że chodzi o jakiś inny przystanek.
Bliżej jest jednak Górka Narodowa, ale dalej google pokazuje 22-24 minuty, a znając tę lokalizacje, korki i wszystko co tam jest, liczę też bardziej 30.

Czekam aż zaczną w tych ogłoszeniach podawać prawdziwe informacje.

dylemat

Postautor: dylemat » 30 maja 2026, 21:30

Wyświetlały mi się ostatnio reklamy osiedla Look Up House w Krakowie z promocją na mieszkanie 42.92 m2 - stara cena to było 682 428 zł, a nowa to 607 361 zł, czyli prawie 80 tys. zł taniej, obniżka blisko 2 tys. zł na metrze kwadratowym - no widać, że mają z czego schodzić.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”