Remont i przebudowa rozjazdów tramwajowych pod Bagatelą w Krakowie / przebudowa węzła Teatr Bagatela Kraków - opinie
Remont i przebudowa rozjazdów tramwajowych pod Bagatelą w Krakowie / przebudowa węzła Teatr Bagatela Kraków - opinie
Jeszcze jeden remont torowiska tramwajowego szykuje się w centrum Krakowa, chodzi o rozjazdy tramwajowe pod Teatrem Bagatela, czyli połączenie ulic Karmelickiej, Dunajewskiego i Podwale. Prace miałby się rozpocząć być może już w maju 2026, czyli za kilka tygodni, po tym jak zakończy się remont torowiska na skrzyżowaniu Piłsudskiego i Straszewskiego.
Re: Remont i przebudowa rozjazdów tramwajowych pod Bagatelą w Krakowie / przebudowa węzła Teatr Bagatela Kraków - opinie
Czyli szykują się nam kolejne utrudnienia, które pewnie potrwają wiele miesięcy.

Którędy wtedy pojadą te wszystkie białe taksówki, które widać na zdjęciu?

Którędy wtedy pojadą te wszystkie białe taksówki, które widać na zdjęciu?
Re: Remont i przebudowa rozjazdów tramwajowych pod Bagatelą w Krakowie / przebudowa węzła Teatr Bagatela Kraków - opinie
Planowana jest tam budowa nowego torowiska z prefabrykatów, zresztą to podobnie jak na wspomnianym powyżej remoncie, który powoli się kończy. W sumie, skoro nie leje się betonu, to wszystko powinno pójść szybciej, a wcale nie mam takiego wrażenia. Do tego ma tam zostać wykonana także przebudowa istniejących skrzyżowań, montaż elementów uspokojenia ruchu (czyli będą jakieś dodatkowe szykany dla kierowców?) oraz przebudowa systemu sterowania zwrotnicami.

Prace mają kosztować prawie 20 mln złotych. Ciekawe, kiedy skończą tą przebudowę, bo nie udało mi się znaleźć planowanego terminu zakończenia prac. Może w Krakowie dla bezpieczeństwa przestaje się już takie daty podawać? ; )

Prace mają kosztować prawie 20 mln złotych. Ciekawe, kiedy skończą tą przebudowę, bo nie udało mi się znaleźć planowanego terminu zakończenia prac. Może w Krakowie dla bezpieczeństwa przestaje się już takie daty podawać? ; )
Dzisiaj widziałem informację, że start prac ma się nieco opóźnić, ale za to mają one potrwać 280 dni, pod warunkiem oczywiście, że nic się w trakcie nie wykrzaczy. Strasznie długo, 9 miesięcy tam będą grzebać. To ma też objąć przebudowę w części ul. Karmelickiej.
Strasznie długo ma trwać ten remont torowiska pod Bagatelą, tym bardziej, że przecież tam nie tak bardzo dawno temu była przebudowywana Karmelicka, więc chyba nie będzie konieczności zajmowania się wszystkimi instalacjami podziemnymi, bo to przecież było robione. A tu zamknięcie na 9 miesięcy, a pewnie i dłużej. Jakoś mam wrażenie, że lipnie są robione te remonty, to nie powinno być tak, że wymieniane są tylko szyny, ewentualnie elementy z prefabrykatów i po remoncie?
Po Bożym Ciele, czyli po pierwszym weekendzie czerwca miałyby ruszyć prace przy remoncie rozjazdów pod Bagatelą, czyli można pożegnać tam tramwaje, pewnie i na rok, znając długość remontów w Krakowie.
Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”